ivy
Cupid oh Cupid..
Valentine oh Valentine...

TIdak hairan 14 Feb kunun adalah hari romantis buat yg berkasih sayang. Tetapi hari ini kita cuba memahamkan semua orang bahawa hari 14 Feb itu bukannya hari untuk berkasih. Namun budaya ini masih mempengaruhi dalam jiwa orang2 terutamanya remaja hari ini. Malah dianggap hari untuk 'mengambil keempatan untuk keluar bersama".. Dimana-mana sahaja masih ada iklan2 di sana sini, barangan gift Valentine dll.

Semenjak di bangku sekolah lg, pengaruh kwn2 dulu tentang valentine sgt besar. Macam2 aktv2 "couples2" banyak2 belikan hadiah bear, manisan, bunga..

Kebetulan juga saya baru sj terbaca wall fb aku..terpampar message:
HARAM SAMBUT VALENTINE DAY....kerana st. valentine pembunuh umat Islam Qordova(Sepanyol)
......initisari khutbah Jumaat hari ini..

Akan tetapi, buat golongan remaja sekarang ni, yang byk bikin sandi-sandinya tu.. baik jauhkan diri dari budaya myambut valentine ni. Takut hari Valentine ni byk cupid-cupid yang disukai itu yang berdiri di sisi adalah syaitan2...


Kalau aku, bila menjelang Valentine ni.. memaksa aku bayaangkan di meja2 yg ala2 SEPANYOL katakan.. lilin dipasang..siapakah orang yg duduk makan malam di depan aku ahh.>!!! masih tidak dpt bayangkan, siapala punya wajah yg bakal muncul... X_X hehehe...

Sekian untuk kisah Hari Valentine dari aku..
ivy
Aku meratap si dia yang termenung ke lantai..
Siapa tidak memahami perasaan si dia, bila kita lama telah bersama.
Walaupun mulut tidak bersuara, tapi aku faham tiada lain yang melayang di fikirannya.
Tekanan itu telah memberi inspirasi dimana sahaja aku pergi,
untuk mencari tempat tinggal yang lebih luas,
mencari makanan yang lebih berkhasiat,
kemudahan harian yang lengkap, memudahkan antara aku dan dia
dalam menjalani kehidupan hariannya.

Genap sudah 3 tahun bersama si dia, pelbagai cara untuk 
menghilangkan kerunsingannya.
Sanggupkah si dia menahan kesakitan bila dihantar ke pusat klinik untuk 'disurgerykan'.
atau mencarikan pasangan hidup yang sebaya dengannya.

4 hari aku berpeluang untuk berlayar dan berehat,
si dia akan ku tinggalkan sejenak,
semoga hari-hari itu aku mencarikan si dia pasangan hidup yang sesuai.
Untuk dijadikan peneman dalam menjalani kehidupan hariannya.

(Kesiankan 'pet' saya yang hidup tak keruan dimana setiap hari mengalami 'stress' yang teruk)
ivy
Akhir-akhir ni memang sangat sibuk sampai lupa ada blog. Tambah-tambah dengan bekalan internet yang sangat terhad. Ada Broadband pun lambat nak dapat line.

Hari ini pagi-pagi menghadap komputer di dalam makmal IT sekolah pada hari Sabtu ni... Berpeluang utk aku update blog ni, on same time ada kursus seharian tentang penggunaan Interactive Evaluation System yang telah dibina oleh syarikat Globalnet Education Consultans Sdn Bhd.

Akhir2 ni memang macam2 aktiviti dan kursus yang dah kita join. Aktiviti terbaru yang best Kursus Peningkatan Pengendalian Kayak di Pulau Papan. Apa lagi memang aku bawa sekali kenangan dari sana dengan batu karang. hehe.. terluka bah. itu lah kali pertama dalam hidup aku yang terkena luka yang serius... Semalam sempat lagi bertanya Cikgu Marni, Mana satu yang sakit ni, luka begini ka? Lahir anak yang sakit?  sekali dijawab "kamu rasa la dulu" ...


 Malam2 nanti mcm nak kuar bersantai ler.. ada la tempat yg aku teringin nak pi tempat santai2 sambil makan2.. Tiara Resort la.

ivy
Aktiviti bermain Paint Ball pada 22 Mac 2010 bersama pelajar.

Kali ini kita ikut bermain paint untuk kali ke dua, selepas mengikuti Asas Kejurulatihan di Pusat Ko. Tidak lepas peluang kita sempat convert dan mengedit sedikit pada satu rakaman video. Permainan luar ini sememangnya sangat merbahaya dan harus mengikuti peraturan yang diberi. Ciri-ciri keselamatan harus dititikberatkan semasa berada di kawasan ini tidak kira anda sebagai pemain atau penonton sahaja.

Perasaan kita bila masuk kawasan ini ada rasa seronok dan kalau yang tak pernah memang sangat gerun, dan mendebarkan.
ivy
Ruang tempat tinggal: Sebilik master room bersama tandas. 

Peralatan: 2 aircond, tandas, sinki, dokumen kesihatan, tempat toilet training, 3 ikat kangkong, 1 bayam, 1 bungkus 1kg pallet, 1 tingkat tower pallet, 1 mangkuk rumput kering Botanical Hay, 7 bekas air dan 3 bekas air bertali.

Kondisi: Tingkap dibuka untuk peredaran udara dan air paip dibuka sedikit untuk menitiskan air ke dalam bekas. Jadi tidak lah dia dahaga dan sentiasa dibekalkan air yang segar dan bersih

2 hari lepas kita memang telah pergi ke Jabatan veterinar untuk membuat tempahan boarding untuk haiwan2 bermalam dan dijaga oleh jabatan. sangat murah iaitu sehari Rm5 saja. Lebih murah berbanding dengan hotel haiwan swasta yang lain semasa aku berada di Rawang dahulu dimana ada yang mencecah RM80 semalam. Kos boarding binatang ini sangat mahal dan terpaksa ditinggalkan di klinik haiwan tertutamanya buat binatang anda yang sakit atau pun dioperate. 

Bila difikir-fikir malas juga aku nak angkut Si Ping Ping ni pergi bandar time balik kena angkut balik. Hal ini tak brp kisah lah tapi masalah jangkitan penyakit dari haiwan2 lain yang merebak disitu merisaukan aku. penyakit macam kuku dan kutu terutamanya. takut merebak kat Si Ping Ping. 

Baru sahaja tadi aku menyiapkan semua bekalan makanan, air aspek kebersihan dan kesihatan dia. Sebelum meninggalkannya selama seminggu ni, aku sikat badannya, potong kuku, cek telinga, cek gigi, cek ada kutu ke tak dan area2 yang sewaktu dengannya. hehe. Tapi untuk makluman member2 semua, arnab aku ni jenis bulunya tidak mudah dihuni oleh kutu lah sebab sangat tebal.hehe. Tebal tapi bukan panjang jenis Anggora. 

Bekalan air,  botol mineral aku potong dan letak sana sini, semua ada 10 jenis bekas air dan 3 botol diikiat di area aircond tu dan dibawah sinki tandas. keadaan air paip dilonggarkan untuk dibiarkan menitis untuk bekalan air terus ke bekas air juga.Malas hendak cerita panjang, inilah keadaan bilik yang dilengkapi untuk ditinggalkan Ping Ping ini. 


 Semua jenis makanan untuk bekalan 1 minggu telah disediakan. Kangkong dan bayam direndam dalam air supaya tahan lama, segar dan menghijau.
(ada 2 aircond yg belum dipasang disitu, tempat 2 bekas air yang diikat)






 Tertera bekas hitam itu yang tepat untuk toiletnya 
dan sebatang karot terbengkalai disitu
menandakan sidia sudah kekenyang.
Arnab boleh dilatih untuk 'toilet training'. :)



 Paip air yang dilonggarkan menitis setitis demi setitis untuk bekalan air berkekalan. 
Sebelum ini saya ada bucu pin utk botol 1.5 litter tapi telah hilang. harga lebih RM20 sahaja.

Maaf lah yek, nampak gambar ni macam comot dan mungkin jijik bagi sesetengah orang.. jadi aku labelkan dgn tag supaya lawa sikit.hehe. namun sedemikian, kebersihan lantai dan tempat tidurnya terjamin bersih dan bebas kuman, dimana merendamkan toilet tray nya dengan klorox dan lantai dibasmi kuman dengan jenama Kleenx. 

Sekian laporan untuk tag "pet lover".

 Selamat bercuti dan Cuti-Cuti Malaysia.. yang yang cuti-cuti Beijing tu, bawalah buah tangan untuk orang Malaysia... hehe.
ivy
Cuti seminggu ni apa plan you all? ada yang Cuti-Cuti Malaysia lah, ada plak yg duduk umah jer. Inilah masanya untuk berehat dan mengembalikan tenaga yang telah haus bekerja.hehe. Tidak lupa ada lagi sisa-sisa kerja yang tak siap boleh la kita cover2 dalam tempoh cuti ni. Dah beri peluang seminggu tu.. kalau tak siap juga, tak tau lah i nak kata.

Lokasi percutian yang aku pilih adalah Miri. Miri adalah bandaraya yang cukup pesat berkembang memang tepat dengan penjenamaan iaitu Bandar Pelancongan. Di bandar sahaja sudah cukup banyak kedai2 yang semakin hari semakin bertambah. Apatah lagi macam Parkson, B Boulevard dan Mall. Jadi lokasi untuk bershoping itu sudah tentu dapat memenuhi kalian yang dtg ke Miri. cewah, macam agen pelancong pulak aku. Tapi ..memang betul, lokasi yang strategik tidak penuh wujud perkataan JAM kerana sistem flyover dan jalan yang agak teratur memudahkan kita bergerak ke sana sini dengan cepat. Sebab itu, kita tidak teragak untuk tertumpu satu lokasi dan bleh bebas bergerak pi sana sini tanpa fikirkan sesak.

Seminggu ditinggalkan binatang kesayangan aku.. "ha itu dia keluar..pjg umur" aku longgokan kangkong dan bayam di dalam bekas air, sekantung baja, rumput kering dan banyak bekas air.. selama ini sy pernah meningalknnya sampai 3 hari. nak try 7 hari camana plak.hehe. memang bercadang nak hantar ke Jbtn Veteriner, tapi takut penyakit tersebar2 risau juga la.. jadi lebih selamat dia duk dlm umah ni jer...

(lepas sampai miri nanti aku upload image)

oklah...daa... cadang nak jalan 9.30am. brekpes kat McD jer la.. nak kemas brg ni.. lum siap2 lagi.. huhu..


ivy
Kehadiran tarian singa menjelang tahun baru cina adalah satu upacara MESTI di kalangan masyarakat cina. Tidak lupa di sekolah kite di bawah PKKI ada juga ada mengadakan majlis Tahun Baru Cina. Diselitkan juga Majlis menyambut Hari Wilayah dan Sambutan Hari Jadi. Kite dilantik sebagai SU 2 dlm mengendalikan majlis itu dan kite fokus pada persembhn pelajar.

Dalam perjalanan flight ke Miri, baru aku terfikir "bagaimana sekiranya aku buat sendiri persembhn tarian singa di sekolah, mesti meriah...budget dalam RM100 sahaja". Dari situ mulalah komitmen aku untuk membuat persembhn tanpa memberitahu sesiapa dan para pelajar. 

Memang teringinlah bertanyakan harga kepala singa bergantungan di depan shoping complex Boulevard. Cari-mencari kostum dan kepala singa bukan mudah lebih2 lagi dengan harga yang rendah. Hari kedua di berada di Miri baru I  jumpa kepala singa yang dikira paling besar dan termurah. Malas hendak menceloteh begini lah rupa kepala singa.. 












 
itu dia... dia tenung2 nak terkam korang


Singa pertama yang hudus dtg umah...

 
Singa kedua dari sekolah Chung Hua. Miri. Ni baru kacak singa nya..


Banyak-banyak singa di hadapan Family Mart. Entah brp puluh ribu dorang bayar.

 
Singa yang terakhir yang aku pegang di Dewan org Ramai tadi semasa Open House oleh YB2 di area sini.. herm... 

Balik rumah tidak lupa menjahit sendiri kostum untuk seluar yang sama warna dengan badan kepala singa dibeli. 3-4 kali turun ke pasar  beli reben, kain cotton 3 warna dan tali  bulu2 merah 3 meter dan kuning 4 meter. Sasaran pelajar yang sesuai memainkan kepala singa sudah ditentukan iaitu untuk pelajar yang bersaiz kecil sahaja.  

Latihan untuk membawa pelajar memainkan tarian singa ni satu hal yang bukan mudah. Memang mereka sangat malu untuk membuat persembahan. sangat-sangat malu... terutamanya Bruddin, Azlan dan Sajimar. Tetapi ada pula pelajar yang kurang ketrampilannya dalam mengendalikan kepala singa yang teringin membuat persembhn mengendalikan kepala singa.. herm... Ada yang mula2 kata tak tahu lansung bermain drum. tapi secara spontan sehari sebelum berlangsung boleh pula bermain dengan baik... herm budak-budak membuatkan kita pening dan tidak disangka-sangka...



Semasa persembahan di jalankan, semua acara berjalan dengan lancar dengan membuat 2 kali persembahan.  Pengetua Hajah Zamzam pun mencadangkan untuk membuat persembahan di perhimpunan dan pada masa yang sama bolehlah mengumpul dana untuk tabung PKKI :)  

Daripada kisah saya terfikir untuk mewujudkan tarian singa semasa berada dalam kapal terbang... mencari kepala singa.. membuat kostum pakaian sendiri, membawa balik kepala singa menaiki flight yang sangat SEMPIT dan melatih pelajar.. adalah satu perkara yang amat bernilai buat aku. Tidak lupa terima kasih kerana ada member2 yang menyokong aku membuat dan membaiki semula kepala singa ini untuk dijahit semula persediaan untuk perhimpunan esok. Cikgu Mas... :)

ok. sekian sahaja cerita tentang kepala singa. Diharap kalian semua dapat melihat pertunjukkan kepala singa di tapak perhimpunan esok :).. selamat berhibur!






ivy
Taklimat Orientasi ini kepada guru-guru baru telah memberi manfaat, kesedaran dan ilmu yang banyak untuk dibekalkan kepada guru-guru baru seperti kite ini untuk terus berkhidmat. Fasilitator yang memberi taklimat diwakili oleh Ketua-Ketua Sektor dan Penolong Pengarah. Pelbagai topik dimuatkan dan kandungan utama adalah 4 sub bagi NKRA, Kemudahan/elaun, Penempatan, Etika guru dan Penjawatan.
Maklumat yang disalurkan juga sangat berguna untuk Ujian Temuduga SPP dan ujian2 PTK.Contoh:

Bidang Keberhasilan Utama Nasional) KPM tersebut difokuskan kepada 4 sub-NKRA iaitu:

1. Prasekolah - dimana peningkatan 20% penyertaan kanak-kanak 5 tahun ke atas ke pendidikan prasekolah dengan menjadikan pendidikan prasekolah sebagai aliran perdana dalam sistem pendidikan kebangsaan pada tahun 2012.
2. Literasi dan Numerasi - di mana semua kanak-kanak yang tidak mempunyai masalah pembelajaran boleh menguasai kemahiran literasi dan numerasi sebelum melangkah ke tahun 4 pada tahun 2012.
3. Sekolah Berprestasi Tinggi - di mana usaha KPM membangunkan 100 buah ' high performance schools ' termasuk 'trust schools' pada akhir tahun 2012.
4. Pengetua/Guru Besar - di mana bai'ah atau akujanji kepada Pengetua/Guru Besar berdasarkan 'performance based assessment' mulai tahun 2010.

Berikut adalah fakta ringkas yang cuba disampaikan oleh  pengarah dalam ucapan majlis penutupan: 
  •  Kemenjadian murid
  • Tatacara seorang guru- Aspirasi 1 Malaysia
  • Kepimpinan guru mempengaruhi p&p
  • Budaya Cemerlang-prestasi sekolah, kerja
____________________________________ ^_^_________________________________

Majlis sangat meriah dengan penyampaian sijil penyertaan dan apabila nama kita dipanggil oleh pengacara pada petang itu "LiVi......(diam)" memang susah nama aku kan.. Pengerusi oleh Unit Ketua Pend. Khas, org2 kite lah..sempat lagi pengerusi maklumkn pengarah yang kite ni org P.Khas... :)

Tamatnya seisi taklimat dan aku pun mengemas dan menyimpan LCD yang diguna pakai selama 3 hari ini.Kalau tak kemas nanti Cgu Justine marah.. :) Inilah satu statement untuk kita berhati-hati dan menyimpan peralatan ini ke tempat asal. Yelah kalau tak cakap gitu sepah2 plak jadinya kan.. Takutlah juga kalau2 barang ini hilang, so kite tunggu Cgu Yul mengunci semua pintu Dewan Semarak itu..

Cuaca sangat panas hari ini, dan Cgu Ju menawarkan aku dan Mas makan makanan istimewa yang tidak pernah kami dengar dan makan di foodcourt UK.. Mee Makasar.. Aku ingat mee tu ala-ala Madagascar... ! 

Jalan-Jalan Cari Makan: Mee Makasar, Cucur udang dan ABC...
Selepas makan dan borak-borak, kami bertiga pun menuju ke Parkson untuk membeli barang keperluan dan saya sempat naik ke atas untuk membeli pakaian dan stokin sukan. Bila hendak bersukan ni kena pakai pakaian yang lengkap barulah selesa. 

Lupa nak maklumkan, hadiah kami dapat dalam larian acara 4X100m adalah towel. Ada yang kata, kite dapat towel je... aku pun jawab
"ha baguslah..memang aku dah lama nak cari dan beli towel.baguslah aku tak payah beli. ...":) member pun terdiam pandang dengar aku jawab gitu. aih... Betullah, towel tu berguna untuk kita mengelap peluh dan inilah masanya kita mula untuk menanam sikap suka bersukan!.... bermakna hadiah itu tau.

oklah.. esok p&p berjalan seperti biasa. kena rehat ni seharian tak jumpa rehat. tup.. tap balik terus buat blog.. Kite sebagai dokumentasi sukan kena buat laporan untuk Hari Sukan Tara sekolah... belum sempat buat lagi tu.. ok chau....

ivy
Sukan Sekolah yang berlangsung di Stadium KML pada 4 dan 5 Februari dan hari Sabtu akan berlangsungnya perbarisan di Padang sekolah. Seronok jugalah musim2 sukan sekolah. daripada hari Selasa minggu lepas 26, 27, 28, 39 Januari kite bersama2 pelajar berlatih untuk acara lompat jauh, lontar peluru dan olahraga. Pada 2 Feb kite adakan perlawanan lontar peluru dan lompat jauh. Latihan perbarisan pula pada 3 Feb. 

4 Feb kita telah berada di Stadium KML untuk acara Larian 200 meter. Manakala hari ini adalah larian 4 X 100m utk lelaki dan perempuan termasuk guru. Kite tidak terkecuali untuk mewakili kelas dan jabatan ke perlawanan ini.

Pada hening pagi lagi cikgu Faisal ada menyebut.. √§wak wakil guru perempuan untuk lari... aku pun macam nak tak nak jer.. tapi bila kite dah berkeyakinan nak ikut ada pula yang menyebabkn kite luntur semangat. Yelah pandang kite semacam dengan senyum sinis... aku pun..."biarlah yang tubuh mcm belalang jer berlari... kite mcm gajah memang sah org yang tidak kuat, lemah dan  tidak bersukan..". Kadang2 persepsi begini lah yang berpenyakit dikalangan masyarakat kite iaitu memandang orang dengan sebelah mata dan mengangap orang itu tiada potensi. Bila lagi kite bleh tunjukkan potensi..? Pendek cerita.... aku join juga perlawanan itu..

Sebaik aku, An, Mas dan Ju masuk ke track.. debaran memang terasa tapi sebab happy aku selamba jer.. biler lalu depan budak2 memang pelajar sorak dan memberi support.. Yang kedengaran "Cikgu Lee.. Cikgu Lee..." sampai budak2 aku pun kluar ke padang bagi sorak.. Pelajar Raihanah, Suhaidah, Bet, Minah, Azlan, Norajmie berdiri di sisi track bagi sorakkan. cewah... Aku buatlah aksi "rock... tunggang kuda..." dekat teman2 Kak Siti, Shirley, dan Kak Sal yang berdiri tercegat memandang sambil menjerit2.. hahaha..MC pun cakap .."acara berlangsung larian 4 X 100m bagi acara guru perempuan.... Kita boleh lihat aksi2 guru.." hehehe.. lucu betul.


SAAT CEMAS: 
Saat mendebarkan bila bunyi hon dilepaskan, aku melihat An berlari menuju ke Juliana... Nampaknya dia orang yg terakhir menyerahkan Baton kepada Juliana... Sebaik Juliana berlari, sempat lagi  dia buat 
AKSI TERJATUH DAN BANGUN dan berjaya pula MEMOTONG seorang kawan lorong sebelah... Molek tu.. Lepas tu Mas dengan menggunakan kelebihan  
KAKI PANJANGnya itu memotong seorang lagi KAWAN di lorong sebelah... aku tengok dia lari macam tak sabar2 nak dapatkan Baton.. aku pun pi belakang sambut Baton dan lari sepantas KUDA... hahaha.. dengan riuh dan sorak cukup meriah kedengaran... aku pun tamatkan perlawanan dan jatuh ketempat no 3.. hehehe.


Mas, Ju, An dan Ivy (dari kiri)
Beberapa minit lagi dah nak ke acara...  time tu kelam kabut siapa kena lari dulu...


 
walaupun 'panat' tapi bleh tersenyum simpul kerana dpt hadir 
ke acara sukan yg gemilang ini.
Muka oren masam tu,. Cikgu Faizal, merah membara Cgu Marni, Senyum sempoi Cgu Siti, Aksi Jatuh bangun Cgu Juliana, White Nike Cgu Shirley, Kaki Panjang Cgu Mas, Ambil Angin An, Guard budak Kak Jai, Biru comel Cgu Sal dan yg menyelit.. Kak Emah.
(dari kanan)


Tamat garisan aku menuju ke rakan2 dan suporter.. . Pelajar pun kata... "Best Cikgu Lee... Lajunya Cikgu... Ada Gaya Cikgu Lari..."Kak Siti plak... "bukan main laju ko lari Lee...tak sangka akak"dan Shirley thumb up dan mengambil  gambar aku plak...
Dalam fikiran aku.. nasib baik aku dah pegi gym dan jogging semalam, memang baik untuk latihan sebelum perlawanan ni.. Jadi tak adalah kite sakit otot.. tambah2 aku memang buat strecthing dari tadi...

Perlawanan antara guru lelaki memang cukup dasyat juga dimana Bruddin, Khairul, Hisyam dan Faizal dapat tempat ke pertama... Semua aksi yang dicoretkan hari2 begini memang sangat sukar dilupakan. Inilah masanya kita bersama rakan sejawat hadir untuk bersorak, menjerit kegembiraan, mgeratkn hubungan bersama pelajar dengan aktiviti bermanfaat begini...Tamatlah sukan balapan hari ini dengan menutup pintu kereta dan berborak2 dengan kawan2 tentang kemenangan dan celoteh yang ditinggalkan hari ini..

Sebaik habis jer sukan sekolah, kite kena mengikuti Taklimat Orientasi bersama guru baru bersama JPN. dari pukul 2pm hingga 5pm. Kemudian aku pun dengan happynya mengikuti Senam di Gym pada 5.30 petang hingga 7 malam.. Walaupun sungguh padatnya jadual hari ini, sedikitpun aku tak terasa penat... sebab enzime HAPPY kita mengeluarkan isyarat ENERGY untuk badan dan inilah cara kita memotivasikan diri untuk terus bersemangat dan gembira untuk hari2 esok...  :)

(esok aku download gambar nya... )
ape2 aku silap tulis jgn mare yer.. kite gurau2 saja ya... hehe.
ivy
Sebaik sahaja kita naik tangga hendak menuju ke rumah kita, tercegat mata kita melihat beberapa helai kertas notis yang ditampal penuh dengan highlight pink. Aku pun membacanya. Setakat ini semua peraturan yang dicatit didalamnya saya ikut. Tetapi bila membaca bab BINATANG PELIHARAAN DAN TERNAKAN dalam pekeliling syarikat pembersihan ini senaraikan yang ke 10. Aku pun membacanya dengan serius sekali...





Aku Magnifier buat korang: 

10.0 Binatang pelliharaan dan ternakan.

1) Binatang peliharaan dan ternakan seperti ayam, itik, kucing, anjing, burung atau lain-lain binatang tidak dibernarkan diternak atau dipelihara di unit atau harta bersama yang mana ia akan menyebabkan bahaya, mengotor, mengganggu atau menghalang penghuni lain.

2) Pihak pengurusan berhak untuk mengambil tindakan yang wajar untuk mengalih, memindah, menangkap dan menghapuskan binatang tersebut tanpa sebarang notis di alam atau luar premis penghuni dan segala kos berkaitan akan ditanggung oleh penghuni yang terlibat.




Bila kita sebagai pemilik haiwan kesayangan membaca peraturan ini bermacam2 telah timbul dalam note pad dalam otak ni.. 
  • aku kena sembunyi binatang ni daripada pengetahuan mereka. Untuk lepaskan diluar pantang sekali.
  • Binatang aku dalam bilik je, tak kluar mana2 pun.
  • Binatang aku tak sekotor yang mereka sangkakan... siap ada sanitary spray, lantai yang dibasmi kuman, ada syampu spray, mandi selalu.... cewah... dan binatang aku ni sudah pandai Toilet Tranning. Jarang binate boleh buat benda ni.
Saya mengakulah, kertas penuh dengan Pink ditangga tu, memang buat aku tak duduk diam tensen mengingatkan kembali. Walaupun bukan melanggar peraturan pun... Sebab kalau bab menyebut BINATANG ni.. aku sangat SENSITIF...
PET LOVER katakan..
 

lebih-lebih lagi ayat 
"menangkap dan menghapuskan binatang tersebut tanpa sebarang notis....."

ape-ape pun janganlah ada perkara berlaku yang menghalang binatang aku ni... ha dia dok cium kaki aku tu..  haa itu dia binate aku.. Ping Ping. 






Gambar1: semasa di Jabatan Veteriner Haiwan. Emergency bawa dia sebab masalah sembelit..Trima kasih Cgu Mahazi bagi aku transport service utk aku mhantarnya pada masa itu.. hehe.





Gambar 2: Semasa dia berada di Country Homes, sering keluar berjumpa Vet, Pet shop dan Klinik untuk menerima vaksin, dan shoping2 beli peralatan untuk dia... Sayang macam si Baby..

ivy

Amat beratlah untuk kita meninggalkan rumah di hujung minggu ini... Hujung minggu adalah waktu yang sangat bermakna buat aku untuk beristirehat dan meluangkan masa bersama Ping2. Tidak ketinggalan kite dengan Cgu Veronica yang mengajak aku ke Kursus Kenali Dislexia di Shell Membedai amatlah berguna. Bagi 25 orang peserta yang awal tidak akan dikenakan pembayaran RM100. Siapa cepat dia free ler.. Apa lagi aku pun nak ler.. Orang nak bagi ilmu jgn menolak ler.


Kursus yang dianjurkan sepenuhnya oleh Persatuan Dislexia Malaysia dan diberi kursus oleh Puan Sariah Amirin yg telah cukup lama berkecimpung dengan pelajar pemulihan dan orang2 dislexia di Malaysia. Pengalaman yang  diberikan telah membuka mata dan hati kami semua tentang bagaimana orang Dislexia menjalani kehidupan seharian mereka. Dislexia secara mudahnya .dari struktur otak yang berlainan dimana anugerah dari Tuhan. Cara pemikiran mereka yang sangat menabjubkan ini sangat disanjung oleh masyarakat dunia... seperti Tom Cruise.. Albert Einstein.. ramai lg.






 

Jangan hairan pula.. kite memang sangat kagum dengan cikgu2 Perdana dr SMK Mutiara ni sanggup turun padang untuk mengikuti kursus ni.. Cgu Hygenus.. Cgu Veronica.. Baguslah.. memang sangat tidak rugilah hari Sabtu kite kan.. Dapat meluangkan masa bermain nyanyi2, borak2 tukar fikiran sambil timba ilmu semasa kursus ni. Memang bestlah korang. hehehe.





Habis je kursus.. sijil tetap diberi.. Sijil Dislexia.. adeler maknanya tu. org yg dpt sijil tu je tau.hehe.. Tamat kursus dengan seisi bergambar.. kite terus je pi Parkson beli present.. beli kek harijadi... cewah.. saper harijadi agaknya yek.. haa ini jawapannya..






Gelaplah pulak gambar ni.. yela.. labtop aku ni tada software2 bleh edit2 photo..Ada masa aku install ler...

Lepas aktiviti berkejar2 dgn Sugar dier yg manja tu... potong kek..kite kuar mkn kat luar..


balik umah penat giler...senyum dlm tido...memang best hari sabtu ni..

ivy
Jaminan anda untuk menggunakan blogger dan memblog akan anda kuasai hanya pada satu petang.. cewah..



Kursus atau taklimat membuat blog ini dijalankan oleh
Cikgu Mahazi dan kite.. hehe dan dihadiri oleh 9 orang pelajar iaitu Johari, Siti Nadia, Roszalinah, Norazilah, Rina, Maziana, Noormuzuaini dan Mohd Syafiq.




Salah seorang pelajar yang tekun membina blog peribadinya.

Tahniah buat semua kerana berjaya membuat blog dan telah tahu menggunakan Blogger untuk memblog. Tahniah sekali lagi.

Seisi permulaan petang ini tadi telah membuka langkah untuk pelajar2 SMK Mutiara yang lain bersemangat untuk memiliki  dan berminat untuk mempelajari blogger. Jangan lepaskan peluang kerana blog yang kalian cipta nanti akan dimasukkan ke senarai blog pelajar yang ke dalam laman web sekolah kita.

Sekian sahaja dari saya...
ivy



Air, Tani (tamil) dan Shui (mandarin) adalah sama makna.. iaitu airlah...


Perkataan seumpama ini 'air' sangatlah sinonim dengan masyarakat di sekitar Tmn Mutiara. Kawasan penduduk yang padat disitu dengan kapasiti air yang terhad menyebabkan penduduk sukar mendapat bekalan air mencukupi.. cewah, macam pengacara Aduan Rakyat TV3 pula.. hehe

Topik air ini juga hangat dikalangan guru2, yela masa cuti sekolah masalah air ini tiada. tapi masuk je hari persekolahan masalah air ini kembali teruk.. mana taknya semua family nak pakai air.. bapak nya.. mak nya dengan anak2 sekali nak mandi sebab nak pergi sekolah.

Ada yang mengatakan masalah air ini disebabkan paip selalu pecah... betul ke? Adalah seorang kawan kite yang kite kenal gitu2 je.. suami nya bekerja di syarikat besar perpaipan di sini. Katanya masalah air ini disebabkan pemasangan paip di bawah dasar laut merentas ke Menumbok.. betul ke?

 erm.. apa apa pun.. simpanlah air sebanyak-banyaknya dalam tong ke.. jimat2 lah guna air tu. Bila ada air terus dari paip.. kite cuci segala rumah tu.. cuci baju, mop lantai, mandikan arnab aku.. cewah.. hehe...


haa.. itu dia.. arnab aku yang suka mandi.. pembersih binatang ni. hehehe

Words of today...
"Aneh tani onne.."    =    "Abang, air satu.."
(bahasa yang aku selalu pakai kat kedai india..hehehe)

ok.. itu je post utk hari ni.. chaow....
ivy
Tarikh bersejarah dalam tahun 2010, iaitu hari pertama persekolahan. Tidak lepas juga kite telah ditetapkan untuk bertugas pada minggu pertama ini sebagai guru bertugas mingguan. Sampai ke sekolah 6.20 pagi dengan keadaan terpingga-pingga, nak buat apa dalam perhimpunan nanti. Nasib baik dibantu oleh pelajar pengawas sekolah, ringanlah beban aku. Kerusi disusun, PA system dan muzik sudah disediakan. Memang  kelam kabutnya teramat sangat, sebab ini adalah majlis perhimpuan pertama semenjak aku di Mutiara ni, belum pernah kita lihat perhimpunan yang serasminya.

Nasib baiklah aku menyediakan teks ucapan malam tadi, kuranglah gementar di atas pentas tu. Rupa-rupanya, sekolah ada menyediakan teks ucapan dan pelajar pengawas yang berucap. tetapi semua itu tiada pada hari pertama sekolah hari ini. Semua memandang pada aku.. herm.. buat aje lah. Menjadi MC di Universiti dulu pada majlis rasmi kecil-kecilan tidak sama dengan keadaan di sekolah yang ramai muridnya kerana kita kena tunjuk cara memberi MC yang betul di hadapan para pelajar.

Hari pertama persekolahan, kite kena buat terbaik untuk persepsi pelajar yang baru masuk terutamanya pelajar tingkatan 1. Jadi semua ikrar, rukun negara kita masukkan juga. Bila masuk seisi Rukun Negara aku on the spot cari cikgu yang ada di sisi untuk membacanya. Cikgu Cheah terima pelawaanku tanpa berfikir panjang dan memberi laungan rukun negara yang penuh semangat sehingga memecah hening di pagi tu. 'cewahh....'

Flow dan susunan majlis yang saya buat memang jauh berbeza dengan sekolah di sini. Sebab saya mengikut tatacara majlis dan pengalaman berbeza di sekolah2 lain. Tetapi on the spot saya ubah juga.


Masih ingat lagi semasa di Kolej dulu kita ada mengikuti bengkel Pengucapan Awam selama 2 hari,  tapi sedihlah sebab sijil tidak diberikan oleh penganjur. Pada masa itu, semua kami dipaksa memberi ucapan di hadapan khalayak, bila turn aku memberi ucap.. hehe semua audiens senyap termasuk Jurulatih memandang aku dengan tajam... dan melontarkan pujian "syabas, kalau majlis kebesaran tiada MC, kita boleh panggil dia untuk bekerja...". Cakap acah aje tu. hehe. 

Secara rasminya juga kite mengajar pelajar PK di sini dan mulai hari inilah juga saya mengenali mereka dengan lebih dekat. Dalam subjek Multimedia tadi misalnya, dengan 7 orang pelajar yang mempunyai tahap kelemahan yang pelbagai memang memberi cabaran cukup besar. Tetapi kite berbangga sebab secara keseluruhannya objektif tercapai walau hanya meminta mereka melukis komponen komputer di dalam makmal IT tadi. Bagi pelajar ini, aktiviti yang  diberikan adalah cukup sukar bagi mereka tetapi berjaya disiapkan oleh mereka. Bukan senang...

 


Para pelajar tak sabar2 nak main komputer selepas selesai melukis komponen komputer.

Anyway, selamat bertugas kepada semua guru2 dan kawan2 aku yang berada di luar sana. Semoga tabah dan cekal dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab.. chayokk.... :)
Labels: 0 comments | Links to this post | edit post
Reactions: 
ivy
Sarawak ICT Ecpo pada 4-6 Disember ini telah memberi peluang kite untuk memantau harga dan menambah koleksi barangan IT. hehe .Notebook kecil adalah barang dalam kehendak yang paling bawah dalam koleksi kotak hati ni. Sebenarnya tidak terfikir pula kita keluar dari bangunan Stadium ini dengan membiarkan tangan kosong. Notebook/Netbook kata orang, entahlah.. “buta IT ke aku, tak tau ni. Beli je tu”. Hehe.


Semua notebook yang bersaiz begini mempunyai harga yang lebih kurang sama sahaja, cuma kelebihan pada setiapnya berlainan seperti penggunaan window 7, kemampuan battery, warranty dan sebagainya. Sekecil2 notebook ada yang memiliki ketahanan bateri sehingga 7 jam. Tidak lupa juga bagi Portable Hardisk yang melangkaui 500GB hanya pada harga kurang RM230. Zaman dahulu, HDisk mudah alih ini sangatlah mahal mencecah RM500.


Berfikir panjang untuk membeli HD, kenapa tidak aku beli je notebook kecil ni. Lagilah senang untuk aku. Dengan membawa labtop gergasi aku seberat 2.3kg tu. Ke hulu hilir aku bawa dengan saiz beg yang besar kemudian aku pun . “ahh...beli je notebook kecil”.


(Permukaan hadapan)

Malas hendak cerita panjang, akhirnya aku beli MSi ni dengan syarikat Boulevard IT dengan harga yang dalam lingkungan sama dengan yang lain iaitu RM1099 sahaja!



(Serba putih dan panjang tidak melebihi 30cm)

Harga dah cantik, aku minta ini itu tambah software baru macam Photoshop, Firefox, Real Player, Ulead, ACD see, Games dan yang sewaktu dengannya. Tunggu mereka install semua software kita sempat lagi memilih 6 jenis freegift, dorang bagi CD Album, Pencuci LCD, Beg Notebook berjenama MSi, Balutan beg Notebook lagi, 2 Mouse, Headphone dan Keypad cover. Kite Tanya Cooling Fan, dorang kata takda. Herm sungguh itu, kita happy jugak lah dengan memiliki notebook comel yang serba putih ini dengan pelbagai free gift yang dorang beri.




(barang tambahan 'free gift' 6 item)

Kelebihan notebook MSi ini boleh tahan lah juga seperti mempunyai ciri2 yang sangat lasak seperti tahan gegaran, tekanan sehingga 25kg, suhu mencecah -10'C hingga 65C dan byk lagi yang disenaraikan. Tidak lupa MSi dibekalkan web cam, turbo bateri sehingga 5 jam, wireless berkesan 802.11, 2.5 HD dimana ciri2 ni semua ada dan lebih dari notebook biasa punya dulu. hehe.

Meleret panjang hanya cerita notebook ini sahaja, sudahlah I nak tutup cerita. nk try2 buka kembara notebook baru kita ni.hehehe. Best juga Games nya... Chicken Invaders sound dan screen effect buat kita berada dlm tu..! daddaadaada....!


Labels: 0 comments | Links to this post | edit post
Reactions: 
ivy
Inilah masanya untuk kite membuat latihan angkat berat secara tidak sengaja. Cewah, manakan tidak bila tiba masa nak balik menaiki kapal terbang, ada2 sahaja barang yang dibawa, kalau sikit tak apalah. Ini terlebih muatan pulak.

Nasib baiklah kite tempah tiket MAS, muatannya boleh mencecah 20kg. Kalau lah A.A, aduhai, seksa rasanya bila muatan kite hanya terhad 15kg sahaja. Kadang2 barang yang kita beli dan bawa ni bukan untuk kite, untuk member2 dan family juga.
 '



Muatan penerbangan mula bertambah iaitu semasa penerbangan dari KL ke tempat kerja. sememangnya banyak yang kite hendak bawa dan ada yang terpaksa ditinggalkan dan selebih yang penting diposkan melalui khidmat mel lautan. Muatan sekilo hanya RM2, tetapi tempoh masa sampai sekurang-kurannya 3 bulan. Sebanyak 4 kotak yang kite telah pos pada bulan Oktober, 14th lalu baru sahaja sampai hari ini. Tak habis lagi barang2 kita bawa tau, ada lagi seperti motor, mesin pencetak dll.
Labels: 0 comments | Links to this post | edit post
Reactions: 
ivy
Setelah sekian lama sy meningalkan blog, byk topik yg ingin dikongsikan tetapi tidak terpost pula disini. hehe. Untuk member2 yang menyambut Hari Raya Korban, Salam Aidiladha saya ucapkan. hehe.

Baru sahaja kite berjaya buat format untuk Tarikh(warna merah dlm kotak kuning). dah dekat seminggu aku selesaikan masalah ni, akhirnya jumpa juga penyelesaiannya. Yelah bila lihat je UNDEFINED, manala nak semangat post. Bila kite masuk je bhgn blogspot ni, asyik2 nak ingat tukar template, format, RSS nya dan mcm2. Banyak gambar2 makanan, tempat kita lawat/jalan2 telah pun diambil tetapi tidak ditunjukkan. Tunggu ada masa nanti bleh la post disini. hehe.

Nampaknya wajah blog kite telah pun bertukar wajah. hehe dari merah jambu menjadi blog yang lebih kemas, mempunyai 3 colum dan  lebih menarik. Happynya. hehe. Settle je yang ni, kite fokus untuk buat blog untuk My Bunny Diary-Ping Ping pula. Masalahnya tdak cukup bahan2 dan gambar.

Hari ni sangat sedih la, tiket MAS aku ke KL tergantung, dimana MAS masih belum Recomfirm kite punya tiket. Kite dah ajak2 dgn member2 utk gi Melaka. Mcmana pun, aku nak pegi juga ke Tjg Mlm, Melaka dan Johor juga utk bertemu nenek aku di sana.

Tidak lupa untuk motor 'Nyamuk' aku yang penuh bermemori itu , sayang nya aku nak meninggalkannya utk hidup di tempat orang. Kite cadang nak pos ke sekolah. Senang lah kalau aku ada apa2 hal emergency kereta rosak ka.. bleh lah suruh Yul tumpang dgn kite sekali. hehe. :P

Sekarang ni aku kesejukkan, tengah duduk di dlm California Bistro, lokasi hotspot utk aku buat blog, makan dan meluangkan masa berehat bersama rakan2 disini. Lokasi berdekatan dengan pantai, tenang, hidangan makanan western, bersih, pelayan mesra dan mcm2 kemudahan menjadikan aku pensetia duduk di tempat yg sama di sini. Makanan yg sedap aku cadangkan adalah Tom Yam ikan. Dan terbaru hari ni kite baru je cuba Pizza Pepperoni dengan harga RM 10 sahaja! Jenis piza 'thin crust' sebesar 15 inch memang cukup untuk 3 orang! Tapi..hehe aku KEBAS sorang.. jgn jeles. :P Tukang chef sini muslim, erm bleh la utk ajak member2 muslim dtg sini. Erm kat Srwak ni biasala nama sahaja Bistro, tapi mknn nya Serve No Pork le. Entah dpt sijil halal ke tak, itu tak tahu lah.

ok nak jln ni bye2..
ivy
"spreny, take a look my farm"

Mula menjadi member Facebook pada tahun lepas, mungkin 2 tahun lepas. dah tak ingat. Tapi baru sekarang aktif.

Masih ingat lagi bila kite tanya pelajar dari Michigan Universiti dulu. Mereka tak ada friendster tapi cuma ada facebook. Kite pun pelik, budak2 time tu memang gila dengan Friendster. Tapi tidak bagi mereka. Bila kita berhijrah melawat sepupu di Singapura, kite tanya sepupu kite tu, kusyuk nya dia dengan komputernya. Jawabnya FACEBOOK, sekarang orang fokus facebook shj. Facebook, jika dilihat 1-2tahun lepas sangat kurang member2 kita yang ikut. ada lagi member kite tanya, "facebook? ape tu?". Kite pun jawab, alaa mcm friendster juga. ada yg jawab:"tak biasa dengan aplication facebook..".

Semenjak dari itu, kite pun mula berjinak2 dengan facebook walaupun telah lama berdaftar. Aku cari dan add sini, add sana kengkawan dan mula kenalkan pada mereka, lepas 2-3 bulan baru lah aku dapat rasa mereka dengan geng2 bergelumang dengan Facebook. Tambah2 dengan bahangnya Facebook game. Aduhai. macam2 ada, FarmVille, Restaurant City, Happy Farm... memang ketagihan dorang ni.

Facebook untuk saya sekarang adalah GAME nya.hehe. Memang buat gila dan tak jemu2. Games Playfish terutamanya memang sangat bijak menarik pemain2 mereka hingga tidak terhingga kepuasannya. Kite main Restaurant City, Happy Farm dan Happy Aquarium. Banyak lagi koleksi game yang lain seperti Pet City, Cafe World tapi kita sengaja cuba elakkan. Dah tak daya kite nak handle/tumpukan games2 sebegitu. Cukuplah setakat 3 jenis games.



Game 1:Restaurant City, kite masuk level 29. Kondisi, tidak byk menu dan tauke miskin... hehe :)


Game2: Happy Farm. lvl 14. sederhana aktif, petani miskin juga dan kurang baik hati, suka mencuri }:) dan kurang beri bunga. Spreny pembantu aku dlm kebun ni. THanks hehe.

Game 3: Happy Aquarium, tak sempat nak ambik gambar. susah nak dptkn gmbr dari Happy Aquarium. Lvl 30.dah nak masuk lvl 31. Sgt aktif dan tapi penternaknya juga sgt miskin.hehe :p

Objektif facebook sememangnya tercapai sebab sangatlah ramai member2 aku dari ex-shcool terutamanya SMK Riam yg kite jumpa dlm facebook ni. Ramai yg kite telah jumpa dan add dorang sebagai teman. Jumlah kawan tidak lebih 270 orang. Musim sekarang memang ramai juga add sebab bila dah ketemu sorang.. temu lagi sorang.. biasala tu.

Aplication baru yang kite guna dlm Facebook yang sangat jarang diketahui ramai iaitu Networked Blog. Aplication ni sangat berkesan buat pengguna blogger untuk mempromosikan blog ke dlm facebook tu melalui wall. Tetapi sambutan blog saya melalui facebook ni sangat-sangat-sangatlah kurang sambutan. Mungkin dikalangan member2 ni lebih cenderung berfacebook daripada membaca blog.hehe... kecian..

Anyway, terima kasih buat member setia membaca blog kite. ape2 komen je k.. Bye..

sekian sahaja berita aku tentang facebook.hehe.
Labels: 1 comments | Links to this post | edit post
Reactions: 
ivy
Hari ni tidak terlepas peluang untuk jalan2 cari makan dan shoping lagi. Ini lah kerja aku time cuti ni. hehe

Sasaran aku pada pagi ni masih lagi ke Restoren Face to Face Noodle. Baru je datang semalam tapi ada banyak lagi menu yang kita nak cuba. Sarapan pagi kite pilih menu Sweet n Spice Pan Mee(dry) RM3.80 , Shui Jiau (wraped prawn n fish wantan)3.80, meat ball RM3.60 soup dengan lo han quo with longanRM2.60(minuman mcm laici kang).



Amboi,Banyak sangat kite order. kekenyangan lah aku makan byk sangat.hehe.. dah tak perasan cuti ni kite memang mengepam badan sampai kembung2 hehe.

Teringatkan my dear aku di Tjg Mlm tu. Tidak terlepas peluang sekali lagi aku mencari apa yang boleh aku beli untuk dia. Masuk ke kedai Pet Shop, beli 2 bungkus makanan Pallet arnab untuk si dia. Sebungkus RM9.80 dan tiba2 tauke kedai kata RM9.00 je. amboi gembiralah sangat sebab dah murah lah tu. Kedai lain ada yang jual RM12.80, aku dah kena, menyesal sangat. Lepas tu ada juga RM10.80. Jadi hari ni kite dah tahu dimana jualnya mknn arnab yang memang favourite my dear aku.hehe. Kat semenanjung kite tak jumpa pallet sebegitu dan my dear aku gelojoh sgt bila dibagi palet tu. (Nanti kelapangan, kite akan wat blog khas yang lebih lengkap mengenai Ping-Ping)

Sempat juga lah tengok, apa eksesori yang sesuai untuk dipakai, aku tengok2 lah stokin/ kasut/pakaian untuk my dear aku.hehe. rasanya tak sesuai dan mahal lah juga. Stokin 4 kaki ni dalam harga lebih RM40.00. hehe. Di luar kedai ada sekumpulan arnab yang nampak dah besar mungkin dlm lingkungan 2-3 bulan begitu.Memang comel2 mcm arnab alahyarham Wen Wen aku yang berwarna brown.hehe. Harga seekor RM30. Spesies Tempatan mix Australia.


"Dont let ur finger licking" amaran kedai binate ni.hehe.nanti dorang sakit.. aku rasa dorang ni haus sangat sebab tu lah nak jilat, kite faham binate ni.hehe.. :)


Malam menjelang lah pula, kite pusing2 di bandar apa nak makan yek? Makanan seafood jadi sasaran. Bila terpandan Salmon Grilled, hehe memang aku mengidam ikan Salmon. Harganya RM15 sahaja. Kira murah lah tu dari lain2 restoren/hotel yang mencecah RM30-RM50 atau lebih.

I letak 4 bintang ####, ikan salmon sangat manis tetapi agak kurang garam.hehe. Saya terpaksa minta hirisan lemon dari bhgn bancuhan air, sebab kalau mkn western, daging ikan ni i biasa dengan lemon. Saladnya sangat sedap dimana kobis yang dikisar dengan salad, lemon dan susu sejat. cewah tau je rahsia ramuan dorang. yelah, kita biasa jalan2 cari makan ni lidah dah bleh scan apa kandungan makanan tu.hehe.


Grilled Salmon Fish
Kite lebih suka rasa ikan salmon yang mentah, yang ada pada Sushi.hehe

Sekian sahaja untuk hari ni. :)
ivy
Banyak lagi tugas yang blum diselesaikan. Semalam dah siapkan kad ATM untuk memudahkan kite mengambil salary.hehe. almaklumlah, gaji pertama katakan. dengar2 member2 di area sarawak dah dapat gaji. Kite blum ada lagi... Tunggu je lah. hehe.

Pagi2 ni memang bercadang nak cari kedai buat baju, nak tanya berapa harga untuk baju beruniform bagi persatuan bomba. Kite nak view harga. Ada sesaper ke tau mana nak buat baju beruniform yang murah di tempat korang? dengar2 kos lebih kurang RM100- RM200. Lengkap dengan topi, kasut sekalilah tu..

Kite ikut Persatuan Bomba, sebab sekaligus dengan semua pelajar2 pendidikan khas. Kite pun kali pertama dengar persatuan ni, baguslah lain dari yang lain bleh lah kite dapat ilmu baru. Kot-kot sekolah terbakar, bleh la panggil aku pi padamkan.
Ada ular terperangkap kat umah ke.. suruh kite jerat je lah :P

Seperti biasa, kite memang suka jalan2 cari jalan masuk kedai makan yang tak pernah kite masuk. Sasaran kali ni adalah Restauran Face to Face Noodle. Restoren ni semua harganya agak berpatutan. semua berunsurkan pan mee, mee kolok, wantan dan dumpling meet. Kali ni kita cuba Pan Meet dry dengan fried dumpling. Rasanya ok. I letak 4 BINTANG**** untuk restoren ni, persekitaran yang bersih, harmoni dan terdapat resepi cili kering khas diletakkan setiap meja untuk mkn bersama-sama dgn mee yg kita order. Siap ada letak komik lagi kat dinding restoren tentang cara makan sambal cili kering tadi.





Singgah di Super Save, tak terlepas untuk membelikan pakaian kepada my dear yang memang khas pilihan warna dari dulu iaitu merah jambu.hehe. dia ni si jantan.. my dear, aku belikan PINK pula.. kenapa yer? haa.. Ivy ada PET tau, i ada Arnab, hanya lah seekor2 nya arnab jantan. Nanti kite buat lebih lanjut tentang kehidupan dia dalam laman blog khas untuk nya sahaja. Nantikan kemunculannya. cewah...

Tali ni khas kite beli untuk Ping Ping, banyak sangat fungsinya, sebelum ni kite pernah minta toling teman belikan tali seperti ini di Mid Valley RM12, sangat nipis talinya dan hampir je nak putus..Itula, suka sangat gigit tali tu. Sebab tu kite beli satu set begini untuk Ping-Ping supaya dia lebih selesa dan selamat apabila kita bawa dia keluar.Ops, nampak gambar asu(bahasa sarawak untuk dog ) :) Tali yang kite beli memang untuk spesis lain, tapi kite nak cuba untuk arnab. Baju bertali ni yang bersaiz S, yang paling kecil memang nampak sesuai kat Ping-Ping, sebab spesis arnab aku sangat besar GIANT dengan bulu2 yang tebal.



Hari ni pun adalah hari aku sangat banyak berbelanja untuk membeli barang remeh temeh, sajer nak mencapai kehendak, beli apa yang kita rasa perlu untuk MELENGKAPKAN keselesaan hidup kita. Itulah hobi kite bila ada masa lapang, masuk kedai tengok barang, pantau harga dan beli. Tabiat pompuan kot.

Hari ni juga kite tengah pantau jam.Bukan Jam dinding hehe. aku tengok jam jenama crocodile dan BUM 25% diskaun. adalah beberapa pasang yang kite target tapi tak mencapai kepuasan sepenuhnya. Kite biasa pakai jam Swatch, tapi malangnya, tiada byk pilihan utk jenama jam Swatch tu.. Nak masuk kedai lain pantau2 lah tu. hehe.

Sekian untuk hari ni... semoga lebih ceria di keesokkan harinya.
ivy


Dalam kelaparan, kite jalan2 satu bandar nak makan aper yang kite tak penah makan.Pagi ni i serbu Restauran Shang Hai utk bersarapan sebab disana banyak menu yang boleh kite pilih. Kali kedua i masuk restauran ni dulu mkn roti bakar jer.

Pilihan menu pertama, yi hua pan mian iaitu Pan Mee. Biasanya Pan Mee yang kite makan hanya bertepung sahaja tapi kali ini Pan Mee nya berisikan ikan. haa.. Bila kita makan macam kita makan fish ball .. Berkuahkan ikan bilis dan sayur manis.Dipenuhi juga dengan bebola ikan, taucu kering dan taucu berisi ikan. Bila makan, i bagi 2 BINTANG **. Resepi yang kreatif, tetapi supnya tidak cukup sebati dengan ikan bilis dan bahan2 lain. Harga RM5.50.

Menu yang kedua di belakang tu adalah , Wantan Soup. Wantan dipangil Shui Jiao.. not in Wan Tan(mandarin). Kulit wantan yang membalut isi udang, isi ikan dan cendawan air- mu er. Wantan sup ini sangat banyak isinya dan lebih besar dari wantan biasa. Harga hanya RM3.80. I bagi 4 BINTANG. ****.

Petang ni nak jalan2 cari makan lagi lah.hehe.. lapar dah ni. :P
ivy
Cewah Pearl garden kononya...
Tmn Mutiara adalah tmn yg terkenal di kepulauan ni. Nampak sahaja apartment kos rendah-sederhana tetapi orang yg duduk di kawasan sini bukan calang-calang orang.

Tmn Mutiara ni ada 3 kawasan blok iaitu kawasan L, M dan LDA(agak jauh sikit).



Kwsn L adalah kwsn kite duduk skrg. berdekatan dgn surau dan kedai.hehe. Kawasan L ni bermasalah sgt dgn penyakit Parking keretanya. memang tak cukup kwsn utk parking. Khamis lalu, keta kite parking dihalang pulak oleh keta lain. Nasib baik kite mahir dlm kecerdasan ruang, dpt juga aku bawa keta kluar.Dah la pagi lagi tu, kalau keta tu tepat parking depan keta kite.. tak yah gi sekolah la kite pagi tu. Naik bas aje lah kite, Hana dan Yul. hehe



Thn depan kite kemungkinan pindah, mungkin kite duduk kat M atau LDA.. M kwsnnya ok sikit, rumah agak luas, ada koridor dan tiada masalah parking. LDA pula bermasalah parking tu.
Penyakit tiada air adalah sgt biasa di sini, sebab tu byk tangki2 hitam besar diletak dimana-mana setiap blok. Setakat ini, masalah bekalan air sudah tiada..

Pengangkutan disini bagus sangat. Bas sentiasa ada, macamlah korang berdiri tunggu LRT. Tambang pun murah. Kalau nak gi sekolah kite RM1.30 sahaja. kalau ONOFF RM2.60 shj sehari. lebih baik aku naik bas je kan.hehe.




Sewa... aduina.. sewa rumah disini sangatlah tinggi. Tinggi sangat2 mcm tinggi-tinggi gunung Kinabalu.hehe. dlm RM500 -RM550, kalau bernasib baik, RM450 dpt oklah tu. Kite pernah call tanya, ada yg mencecah RM1000 sebulan tau. Tapi siap furnish funiture, grill, perabot..

Kite cadang nak pindah dlm bulan Januari, tengoklah di mana kite dapat nanti. Kite dah booking di LDA, tapi kite lebih suke duk L @ M sebab kedai dekat.Esok2 i tanya blok M pula. Nabsiah td baru je bg phone no td, mana tau kot2 dpt murah..

Bila kite dah dpt rumah nanti, bleh la member2 dtg umah kite yer. Tunggu kite ada keta nanti..haa lagi lah aku bawa korang jejalan.hehe..
Labels: 3 comments | Links to this post | edit post
Reactions: 
ivy
Dgn kushuknya aku melayari internet, menonton tv dan berkipas.. tiba2 terpadam semua.. baru lah kita ingat.. bersyukur la kite dpt hidup dgn selesa selama ini. Dlm kepanasan dan diam, kite sabar aje..

Dlm kul 6pm, lega rasanya elektrik disambung balik. Sempat lagi kite kluar tadi beli 2 kotak lilin. hehe. yela takut kegelapan. Kawasan di sini cepat sangat gelap.
Kite masih tak bleh terima keadaan dlm kul 6pm dah gelap. tak biasa sangat, yelah kalau kat semenanjung kul 7pm masih ligat bawa motor pusing2 kat pekan.

Tertanya2 juga tadi, rumah aku aje ke takder lektrik?, masa kite pi kedai terlihatlah pekerja jual air keluar berkipaskan kad menu di luar kedai dorang. Bila dekat2 ndan minimarket tu.. kedengaran enginerator bising.. memang semua kawasan takder lektrik nih...

ok i nak kuar nih. jumpa Nabsiah PPM kite yang setia jadi pengikut aku.hehe.. takderlah. kat blok M15.aku kena cari ler ni..

ok.daa.
Labels: 0 comments | Links to this post | edit post
Reactions: 
ivy
tiba2 tv, kipas terpadam... aik..
Saper2 yg duduk Tmn Mutiara.. situasi sama ke?
dui kepanasan lah aku nanti..
Labels: 0 comments | Links to this post | edit post
Reactions: 
ivy
Duduk di Makmal IT ni, menanti saat untuk balik ke rumah.

Dengan borang budaya cuti sekolah, i kena hantar borang check list kepada PPM.
Lepas tu ke pejabat, hantar Buku Rekod Mengajar kita. Kite dah lengkap dah.hehe

1 sebulan lebih meningalkan sekolah, kena fikirkan juga apa yang akan diajar pd thn depan.

*I dah dpt jadual waktu tadi dari Kak Wan, i ajar Muzik.. cewah.. Multimedia dan Kemahiran Hidup.. Ok lah juga subjek2 ni memang related dengan sebab minat juga la.

Balik nanti kena packing, kemas2 bersihkan rumah... ahad ni kite balik.. yuhuu...

:) Borak ngan cgu Mahazi.. pasal modem2 nih.. hehe.
nak balik dah ni.. daa..
Labels: 3 comments | Links to this post | edit post
Reactions: 
ivy
3 pasang ni i punya tau..yang kuning tu aku panggil batik corak sawa..hehe


3 pasang lagi Spreny yang empunya..

Batik oh Batik
*maaf yer image kurang jelas buat sementara.nanti i letak pic yg bkualiti k.


Setiap hari Khamis, kite sebagai kakitgn kerajaan kena pakai baju batik. Nak promosikan corak kain batik kita..Sebab itulah kawan aku sorang dari Kuantan ni nak minta aku belikan Batik. Biasala, kita sebagai guru takkan lah nak tunjuk budak pakai baju yang sama aje kan.. kita pun naik jemu nanti. Spreny kata, nak batik yang lain dari yang lain, dan yang spesel.

Tadi kite sorang jln2 shoping pi kedai kain ingat nak beli batik untuk Spreny.. harganya murah sgt Rm27.90 untuk 2 pasang. Buy 1 Free 1 kononnya.. Kira RM14 lah sepasang.

2 orang pekerja ikut i pilih2 Kain Batik..korek2 dlm2 mana satu colour nak.. pemilih lah sangat.. "nak yg warna gelap... taknak cerah, cepat kotor...warna ni sesuai utk kulit.." mcm2. mmg cerewet tul. tapi yg penting ape yg kite beli, kita puas.


Menang membeli, menang memakai.. :) hehehe
Labels: 9 comments | Links to this post | edit post
Reactions: